Евгения Диканска: Изминалата година беше най-добрата за имотния пазар през последното десетилетие

zx780 3175133

Като генерален директор на една от най-големите инвестиционни компании за недвижими имоти в страната, как оценявате състоянието на пазара към момента?
Пазарът за недвижими имоти в страната в момента е стабилен и в подем. Наблюдава се увеличено търсене на жилищни площи, както и засилен интерс към офисните такива. При индустриално логистичните проекти също има значителен растеж.

Тенденцията, която аз лично оценявам като много положителна е, че потребителите са все по-осведомени и образовани, и търсят все по-луксозно добре изпълнено качество на строителство. При жилищните площи купувачът търси добра локация, добър функционален архитектурен проект и не на последно място качествено строителство. При офисните площи пък към тези параметри се добавят гъвкаво пространство, високотехнологични решения и сертификати за устойчивост.

Какви са вашите прогнози за следващата една година?
В предвид, че 2017 година беше най-добрата година за имотния пазар през последното десетилетие, смятам, че този стабилен ръст ще се запази и през следващите минимум две години, макар и с по-овладян темп. Бизнес индикаторите, като растеж на БВП и доходите, ниската безработица и все още ниските лихвени нива по ипотечните кредите показват, че тенденцията на възход ще продължи.

Europroperty може да се похвали с разнообразното си портфолио от проекти и най-вече силното присъствие на жилищни комплекси в столичния квартал Бояна. Предстои ли стартирането на подобни нови проекти там, както и в други части на града?
Да, така е, портфолиото ни от жилищни проекти е много голямо и разнообразно. Стремим се да обхванем всички сегменти на жилищния пазар – луксозен, среден и ниско-ценови. Например проектът ни Еделвайс 3 в Бояна се състои от големи, просторни жилища с високо качество на строителните материали и изпълнение, и е насочен към луксозния сегмент на пазара. В момента на проектно ниво работим върху друг голям проект, отново в Бояна - Фохар, който ще бъде в средния ценови сегмент. Тук апартаментите ще бъдат малко по-ефективни като пространства и по-икономични, разбира се не за сметка на качеството. Тези апартаменти ще бъдат съобразени с нуждите на младите хора и семейства и ще бъдат подготвени с редица "умни" решения. Съвсем скоро ще можем да обявам проекта официално на публиката и ще мога да ви разкажа много повече детайли за него.

Споменах и ниския ценови клас – ние също така подготвяме и друг мащабен проект, който ще се развие върху почти 200 декара и ще се състои от няколко хиляди апартамента. Амбицията ни е изградим проект, който да осигурява хубава, удобна среда за живот на изключително достъпна цена.

Офис и бизнес сградите също са част от дългогодишната работа на Europroperty, какво новo можем да очакваме от компанията в този сегмент?
В офисния сегмент изграждаме проект наречен София Офис Център, който се намира на Цариградско шосе точно до Интер Експо център. Той се състои от две офисни сгради, едната около 25 000 кв.м. и втората с около 31 000 кв.м. РЗП. Първата сграда е в процес на строителство и ще бъде готова средата на 2019, а втората е все още на проектно ниво. Сградите ни са функционални, гъвкави и адаптивни спрямо нуждите на съвременния бизнес. София Офис Център е първия бизнес център регистриран за сертификация по BREEAM (N BREEAM-0067-1826) по системата NC 2016 на ниво EXCELLENT.

Вие управлявате изключително сериозен и рисков бизнес, каква е вашата "тайна" на успеха?
Клишетата тук са абсолютно приложими! Няма да ви изненадам ако кажа усилена работа и добра организация на задачите и времето. Но аз бих добавила и добър екип. Силно вярвам, че един мениджър е успешен професионалист, колкото е успешен и професионален екипът му!