Христо Чепишев: Имотният пазар в София е в подем

hr chepishev

Имотният пазар в София е в подем. Намираме се в добра ситуация както за предприемачите, така и за строителите и клиентите, които в момента имат голям избор. Това каза строителният предприемач Христо Чепишев в интервю за Profit.bg.

„Растежът спрямо миналата година е около 3%, а в ценово отношение пазарът почти не е мръднал. Цените във високия сегмент остават около 1200 евро на кв. м. без ДДС. На средното ниво, където се извършват около 85% от сделките, цената е около 800-850 евро на кв. м. В София няма нисък сегмент“, обобщи ситуацията Чепишев.

Той сподели, че опитва да развива собствената си компания Europroperty в три посоки – жилищно строителство, което в момента е с най-голям дял, офис и индустриално строителство. „По отношение на офисното строителство, започнахме вече да строим бизнес сграда на Цариградско шосе до Интер Експо Център. Тя се казва София офис център и е с площ от 25 000 кв. м. Следващата сграда ще започнем след около шест месеца, тя е с площ от 32 000 кв. м. Това са първите два проекта, които ще излязат на пазара от името на нашата компания“, разказа строителният предприемач.

Europroperty залага и на индустриалното строителство, като преди година и половина е закупила предприятие до Пловдив. „Изчакахме да мине тази година и половина, за да можем да направим анализ, резултатите от него са добри, продължаваме да се развиваме и в тази посока. Оглеждаме нови терени и нови възможности за развитие на нашата компания. Ще строим складове, центрове, производствени, логистични бази, които ще отдаваме под наем или ще продаваме.Смятам, че това е една от правилните посоки на развитието на държавата - трябва да имаме много производство и затова се опитваме да влезем и в този сегмент на пазара“, каза Чепишев.

В момента компанията му работи по изграждането на проекта Еделвайс-3 над резиденция Бояна, който е във високия сегмент на пазара с цени от 1200 евро на кв. м. и нагоре. „Еделвайс-3 е проект, който изграждаме на два етапа. Той се състои от четири блока и първият етап включва изграждането им в груб строеж и цялостното завършване на първи блок с акт 16. На две крачки сме от завършването на първия етап, може би до седмица-две ще получим акт 15 за първи блок, а иначе грубият строеж на целия комплекс е приключил, вече озеленяваме и може да се види красотата на проекта, който сме направили“, каза Чепишев. Той допълни, че това мигновено се е отразило на продажбите, като в последните три седмици те са колкото през последната година. Предприемачът очаква останалите три блока да бъдат завършени догодина по това време.

„Искаме да започнем да строим и в средния сегмент на пазара. Проектът вече почти е готов, той също ще се намира в Бояна, на мястото на старата фабрика ФОХАР. Там имотът, който купихме, е с площ от 45 декара, проектът се изгражда от арх. Наско Панов. В момента тече разрушаването на старата фабрика, както и проектирането и разговорите с банките за финансиране. Очаквам до октомври всички тези процеси да са завършили и да започнем процеса на строителството“, каза Чепишев и допълни, че продажната цена ще бъде около 850 евро на кв. м. без ДДС.